Децата от ОДК отбелязаха Международния ден на прегръдката


Облечени в оригинални костюми малчуганите обикаляха  улиците на Средец и даряваха с приятелски прегръдки случайните минувачи. Освен топла прегръдка от възпитаниците на театралната школа в ОДК хората получаваха и листчета с приятелско послание. Най- голямата и силна прегръдка обаче беше за децата от Дневен център за деца с увреждания и членовете на пенсионерския клуб в Средец.

Инициативата на ОДК е посветена на 21 януари - Международния ден на прегръдката. По традиция празникът се отбелязва чрез приятелски прегръдки , а началото му е поставено през 1986 г.. Днес International Hug Day се празнува в десетки страни, сред които Канада, Англия, Австралия, Германия, а вече и у нас.

Международният ден на прегръдката – 21 януари е един от най-необичайните празници, почитани в цял свят. Въпреки младата възраст на празника, днес е трудно да се намери неговият автор. Смята се, че инициаторите на празника са били студенти. На този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже на непознати хора. Според една легенда, по време на приятелската прегръдка хората обменят душевна топлина. Психолозите смятат, че хората искащи да дарят прегръдка сами желаят да изпитат чувството на сигурност, комфорт и любов. Прегръдките ни съпътстват през целия живот. Прегръщаме приятели и роднини по време на срещи, след раздяла, прегръщаме се помежду си, за да изразим радост и благодарност един към друг.


Ресурси: