Млади Предприемачи


На 23 и 24 март Общински детски комплекс - Средец беше домакин на иновационен лагер за младежи на тема “Към Иновации и Предприемачество чрез Суровини и Природни ресурси“ организиран от Джуниър Ачийвмънт България, с подкрепата на Община Средец.

Събитието е час от проект за сътрудничество между Джуниър Ачийвмънт Европа (JA Europe) и Европейски институт за иновации и технологии (EIT). Целта е младежите да се запознаят с предимствата на работа със суровини и природни ресурси и възможностите  за стартиращ бизнес в сферата на зелени технологии, биоземеделие, нови индустрии.

В лагера участваха 55 ученици от Бургас, Сливен, Ямбол, Карнобат, Провадия и Средец. През първия ден участниците бяха разделени по екипи и с помощта на ментори трябваше да разработят проекти свързани с суровини и природни ресурси. През втория ден на иновационния лагер участниците презентираха своите идеи пред жури. В първите три отбора има ученици на клуб „Учебна компания” към Общински детски комплекс – Средец.

На първо място се класира екип „БИКСА”  с идеята си за Пречиствателна и електрическа станция, в екипа е и възптаничка на клуб „Учебна компания” – Стефка Мандалова.

На второ място се класира екип „Жълтия пингвин” с участието на Милена Тодорова. Тяхната идея е за иновативен кейс за телефони.

На трето място е екип  Biocoluors с участието на Сияна Стоянова с идеята им за изработването на бои за рисуване от естествени материали (плодове, зеленчуци и билки).

Всички участници получиха като подарък от Община Средец  еко торбички и посещение в Национален археологически резерват „Деултум – Дебелт”.


Ресурси: