Представители на дипломатически мисии в България посетиха ОДК Средец


По инициатива на министър Ангелкова, представители на дипломатически мисии в България посетиха региона на Странджа

Представители на дванадесет дипломатически мисии в България, придружавани от заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева, разгледаха забележителностите в Странджа планина в района на община Средец. Посещението се организира от Министерството на туризма и Община Средец, по инициатива на министър Николина Ангелкова. Целта е дипломатите да се докоснат до уникалното наследство на региона и да спомогнат за неговото по-голямо популяризиране.

В посещението се включиха посланиците на Палестина, Венецуела, Ирак, Южна Африка, Косово, Албания и Пакистан, първите дами от Дания, Австрия, Чехия и Косово, съпругът на посланичката на Южна Африка в България, първият секретар на посолството на Венецуела, представители на мисиите на Белгия и Бразилия.

По време на обиколката в Странджа планина, дипломатите разгледаха етнографския комплекс на открито в местността Божура и участваха в странджанския обичай „На меджия“. Бяха показани и традиционните занаяти за региона, като грънчарство, плетене на кошници, дърворезба, плетене на кука и др.

Дипломатите се докоснаха до магията на древнотракийското светилище на 2 500 г. Марков камък и бяха зрители на фолклорния спектакъл-възстановка на Годишния цикъл обреди и обичаи в региона – „Еньова буля“, „Герман“, „Коледари“. В рамките на посещението си, те разгледаха и Младежки дом „Средец“ и Националния археологически резерват „Деултум-Дебелт“.

Домакин на дипломатите бе кметът на Община Средец Иван Жабов.

 


Ресурси: